Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Η υπομονή είναι η αρετή ενός σοφού ανθρώπου. Δεν είμαστε μάντεις, δυστυχώς. Με μία γρήγορη εξέταση θα δοθεί άμεσα σαν επιλογή ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος σας.
Θα σας έχει τύχει σίγουρα να μιλάτε με κάποιο άτομο που έχει δυσάρεστη αναπνοή. Εσείς όμως πόσο σίγουροι είστε για το ότι δεν έχετε το ίδιο πρόβλημα.
Το να έχει κανείς περιστασιακά κακοσμία του στόματος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος που διαθέτει ευχάριστη αναπνοή σε όλες τις φάσεις της ημέρας, και κυρίως το πρωί μετά την αφύπνιση. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση πρέπει να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται όταν εμφανίζεται σε τέτοιο βαθμό και συχνότητα ώστε να επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική μας ζωή και να μας δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα.
Συνηθέστερη αιτία κακοσμίας του στόματος
Ο συνηθέστερος τύπος κακοσμίας του στόματος είναι η πρωινή κακοσμία πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή φάμε ή πιούμε κάτι. Αυτό συμβαίνει 9 στους 10 από μας και έτσι θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό αν αυτό δεν σας συμβαίνει.
Η πρωινή κακοσμία προκαλείται από το σάλιο που στεγνώνει στο στόμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου.
Υπολείμματα τροφών, σάλιο και αίμα αν δεν απομακρυνθούν μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας τη δυσάρεστη οσμή.
Είναι πολύ πιθανό να θεωρείτε ότι το είδος της τροφής ή του ποτού που καταναλώσατε είναι συνήθως η αιτία της κακοσμίας του στόματός σας. Στην πραγματικότητα όμως μόνο το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας ξεκινάνε από το στομάχι σας μια και ο οισοφάγος είναι ένας κλειστός σωλήνας ο οποίος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι χωρίς να τους επιτρέπει να φθάνουν στο στόμα.
Αν δεν καθαρίζετε τα δόντια σας τακτικά και σωστά τότε μικροσκοπικά κομματάκια τροφών μένουν σφηνωμένα μεταξύ των δοντιών. Αν τα κομματάκια αυτά δεν απομακρυνθούν και παραμείνουν εξελίσσονται λόγω της αποσύνθεσης που υφίστανται σε πολύ δυσάρεστα στην οσμή συστατικά. Επίσης αν τα ούλα σας αιμορραγούν συχνά όταν καθαρίζετε τα δόντια σας τότε και αυτό μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση κακοσμίας.
Τρόποι αντιμετώπισης
- Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από το φαγητό. Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα καθαρίζει τα υπολείμματα φαγητών από το στόμα και έτσι προλαμβάνεται η δημιουργία εστιών μικροβίων που θα προκαλούν δυσοσμία.
- Το βούρτσισμα της γλώσσας. Το βούρτσισμα της γλώσσας επιτρέπει την αφαίρεση από την επιφάνεια της, νεκρών κυτταρων, βακτηριδίων και άλλων υπολειμμάτων φαγητού.
- Καθάρισμα των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Τα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή ακόμα άλλα εξαρτήματα ορθοδοντικής, είναι καλό να τα καθαρίζουν τακτικά και προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
- Πίνετε άφθονο νερό. Το ξηρό στόμα προκαλεί κακοσμία. Για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό αλλά όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ.
- Το μάσημα τσίχλας, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει έκκριση σιελού με θετικά αποτελέσματα για την ύγρανση του στόματος και την καταπολέμηση των βακτηριδίων.
- Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσα σας, τουλάχιστο κάθε 3-4 μήνες.
- Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας. Είναι καλό να προγραμματίζετε συστηματικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας, τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο, για να ελέγχονται τα δόντια σας και οι τεχνητές οδοντοστοιχίες εάν έχετε.