Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι απαντήσεις μας αφορούν συχνές ερωτήσεις που γίνονται στο οδοντιατρείο μας και είναι ένα απαραίτητο μέσο επικοινωνίας με τους ασθενείς μας.
Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο?
Για ένα υγιές στόμα αρκεί μία επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για προληπτικό έλεγχο ακόμα και αν δε νοιώθουμε κάποια ενόχληση. Ο οδοντίατρος είναι ικανός να εντοπίσει και να θεραπεύσει αρχόμενες βλάβες ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Τι είναι η ουλίτιδα ?
Είναι μία φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα αποκτούν ένα έντονο ερυθρό χρώμα, διογκώνονται και αιμορραγούν εύκολα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που παραμελούν την καθαριότητα των δοντιών ή δεν τα βουρτσίζουν σωστά. Έτσι δημιουργείται μικροβιακή πλάκα η οποία παράγει τοξίνες που προσβάλλουν τους ιστούς των ούλων. Σε αυτό το στάδιο η νόσος είναι αναστρέψιμη με ένα καθάρισμα από τον οδοντίατρο.
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε καθαρισμό?
Επίσκεψη κάθε έξι μήνες δε σημαίνει κατ' ανάγκη και καθαρισμό των δοντιών. Ο καθαρισμός πέτρας και χρωστικών πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη λόγω φθοράς των δοντιών. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη στοματική του υγιεινή και άλλους παράγοντες. Κάποιος μπορεί να έχει την ανάγκη τον καθαρισμό κάθε 4 μήνες ενώ κάποιος άλλος κάθε δύο ή τρία χρόνια.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να βουρτσίζω να δόντια μου?
Ένα σωστό βούρτσισμα κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Η τεχνική θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τη μορφολογία του στόματος και τη μορφή των δοντιών καθώς επίσης και το lifestyle μας. Το σωστό βούρτσισμα το χαρακτηρίζω περιποίηση. Πρόκειται για ένα μασάζ δοντιών και ούλων ταυτόχρονα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δόντια έχουν τρεις πλευρές που πρέπει να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα και ο σκοπός είναι να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφής και η πλάκα από τις συγκεκριμένες επιφάνειες.
Ποιο στοματικό διάλυμα να χρησιμοποιώ?
Αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα χρησιμοποιούμε μόνο όταν μας το συστήνει ο οδοντίατρος μας και για όσο καιρό κρίνεται ότι είναι απαραίτητο. Αλόγιστη χρήση του προκαλεί βλάβες σε δόντια και στοματικό βλεννογόνο ενώ η παύση της κακοσμίας είναι προσωρινή υπόθεση.
Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια?
Η λεύκανση των δοντιών είναι πλέον μία απολύτως ασφαλής διαδικασία για ένα φωτεινό χαμόγελο. Όταν γίνεται από επαγγελματία οδοντίατρο και εφαρμόζεται σε δόντια υγιή και σε ενδιαφερόμενους που προσέχουν την υγιεινή τους, είναι απολύτως ασφαλής. Αν δεν προηγηθεί προστασία από τερηδονικές αλλοιώσεις και άλλα προβλήματα τότε όχι μόνο δε θα δώσει αισθητικό αποτέλεσμα αλλά θα προκαλέσει επιπλέον ζημιές σε δόντια και μαλακούς ιστούς.
Γιατρέ πρόκειται να πονέσω?
Ο παλιός ρόλος του οδοντιάτρου να εφαρμόζει το πόδι στο στέρνο του ασθενή τραβώντας με όση δύναμη διαθέτει το δόντι του ασθενή έχει απομυθοποιηθεί. Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει εξελιχθεί τόσο σε μέσα όσο και σε τεχνικές. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο καταλληλότερος άνθρωπος που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο για τον οδοντίατρο είναι ο ίδιος ο οδοντίατρος. Είναι ο άνθρωπος που έχει τις γνώσεις, τα μέσα και προπαντός τη διάθεση να σας εξηγήσει όλο το σχέδιο θεραπείας. Μην περιμένετε να νικήσετε πρώτα το φόβο σας για τον οδοντίατρο και μετά να τον επισκεφθείτε. Κάντε ακριβώς το αντίθετο.
Γιατρέ, έχω μία ενόχληση στο κάτω πίσω πάραπροτελευταίο δόντι, θα χρειαστεί σφράγισμα / απονεύρωση / εξαγωγή?

Η υπομονή είναι η αρετή ενός σοφού ανθρώπου. Δεν είμαστε μάντεις, δυστυχώς. Με μία γρήγορη εξέταση θα δοθεί άμεσα σαν επιλογή ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος σας.

Κακοσμία του στόματος

Θα σας έχει τύχει σίγουρα να μιλάτε με κάποιο άτομο που έχει δυσάρεστη αναπνοή. Εσείς όμως πόσο σίγουροι είστε για το ότι δεν έχετε το ίδιο πρόβλημα.

Το να έχει κανείς περιστασιακά κακοσμία του στόματος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος που διαθέτει ευχάριστη αναπνοή σε όλες τις φάσεις της ημέρας, και κυρίως το πρωί μετά την αφύπνιση. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση πρέπει να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται όταν εμφανίζεται σε τέτοιο βαθμό και συχνότητα ώστε να επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική μας ζωή και να μας δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα.

Συνηθέστερη αιτία κακοσμίας του στόματος

Ο συνηθέστερος τύπος κακοσμίας του στόματος είναι η πρωινή κακοσμία πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή φάμε ή πιούμε κάτι. Αυτό συμβαίνει 9 στους 10 από μας και έτσι θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό αν αυτό δεν σας συμβαίνει. 
Η πρωινή κακοσμία προκαλείται από το σάλιο που στεγνώνει στο στόμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου. 
Υπολείμματα τροφών, σάλιο και αίμα αν δεν απομακρυνθούν μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας τη δυσάρεστη οσμή. 

Είναι πολύ πιθανό να θεωρείτε ότι το είδος της τροφής ή του ποτού που καταναλώσατε είναι συνήθως η αιτία της κακοσμίας του στόματός σας. Στην πραγματικότητα όμως μόνο το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας ξεκινάνε από το στομάχι σας μια και ο οισοφάγος είναι ένας κλειστός σωλήνας ο οποίος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι χωρίς να τους επιτρέπει να φθάνουν στο στόμα.

Αν δεν καθαρίζετε τα δόντια σας τακτικά και σωστά τότε μικροσκοπικά κομματάκια τροφών μένουν σφηνωμένα μεταξύ των δοντιών. Αν τα κομματάκια αυτά δεν απομακρυνθούν και παραμείνουν εξελίσσονται λόγω της αποσύνθεσης που υφίστανται σε πολύ δυσάρεστα στην οσμή συστατικά. Επίσης αν τα ούλα σας αιμορραγούν συχνά όταν καθαρίζετε τα δόντια σας τότε και αυτό μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση κακοσμίας.

Τρόποι αντιμετώπισης

  1. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από το φαγητό. Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα καθαρίζει τα υπολείμματα φαγητών από το στόμα και έτσι προλαμβάνεται η δημιουργία εστιών μικροβίων που θα προκαλούν δυσοσμία.
  2. Το βούρτσισμα της γλώσσας. Το βούρτσισμα της γλώσσας επιτρέπει την αφαίρεση από την επιφάνεια της, νεκρών κυτταρων, βακτηριδίων και άλλων υπολειμμάτων φαγητού.
  3. Καθάρισμα των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Τα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή ακόμα άλλα εξαρτήματα ορθοδοντικής, είναι καλό να τα καθαρίζουν τακτικά και προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
  4. Πίνετε άφθονο νερό. Το ξηρό στόμα προκαλεί κακοσμία. Για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό αλλά όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ.
  5. Το μάσημα τσίχλας, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει έκκριση σιελού με θετικά αποτελέσματα για την ύγρανση του στόματος και την καταπολέμηση των βακτηριδίων.
  6. Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσα σας, τουλάχιστο κάθε 3-4 μήνες.
  7. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας. Είναι καλό να προγραμματίζετε συστηματικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας, τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο, για να ελέγχονται τα δόντια σας και οι τεχνητές οδοντοστοιχίες εάν έχετε.