Πρόκειται για προσθετικές αποκαταστάσεις οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια ενός τροχισμένου δοντιού.

Έχουν στο εσωτερικό τους ένα λεπτό μεταλλικό κέλυφος κατασκευασμένο με χύτευση ή CAD/CAM τεχνική, πάνω στο οποίο τοποθετείται σε στρώματα η αισθητική πορσελάνη ώστε να αποδοθούν με φυσικότητα το χρώμα και οι διαφάνειες του δοντιού.

Η αντοχή τους δεν είναι βέβαια η ίδια με της αδαμαντίνης αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες είναι ικανοποιητική.

Σε ποιες περιπτώσεις τοποθετούνται θήκες ;

  • σε δόντια με εκτεταμένες εμφράξεις (σφραγίσματα) και μειωμένη μάζα
  • σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια (απονευρωμένα)σε δόντια με έντονες αποτριβές λόγω ηλικίας ή λόγω χημικών παραγόντων
  • για την τροποποίηση του σχήματος δοντιών
  • για την αισθητική αποκατάσταση δοντιών που παρουσιάζουν αισθητικά προβλήματα όπως δυσχρωμίες, κλίσεις ή μικροσπασίματα

cb4

jan030-031-f1

Μειονεκτήματα των μεταλλοκεραμικών αποκαταστάσεων :

Σε πιθανή υποχώρηση των μαλακών μορίων(ούλων) που περιβάλλουν τη στεφάνη το όριο της θήκης γίνεται αντιληπτό ως μία μαύρη γραμμή και δημιουργεί αισθητικά θέματα. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος θραύσης τμημάτων της πορσελάνης τα οποία δυστυχώς δεν αντικαθιστώνται εύκολα.

Ποια είναι η διαδικασία για να τις αποκτήσετε ;

Συνήθως απαιτεί τρεις συνεδρίες στο οδοντιατρείο, ενώ κάθε μια από αυτές είναι ανώδυνη.

medium_tit1

Στο πρώτο ραντεβού γίνεται έλεγχος της οδοντοστοιχίας του ασθενούς και κατόπιν συνεννόησης καταγράφεται ένα σχέδιο θεραπείας. Ακολουθεί το τρόχισμα των δοντιών ώστε να λάβουν το κατάλληλο σχήμα για την τοποθέτηση της προσθετικής μας εργασίας. Αμέσως μετά λαμβάνονται τα αποτυπώματα τα οποία αποστέλλονται στο αρμόδιο οδοντοτεχνικό εργαστήριο όπου θα κατασκευαστεί η προσθετική εργασία μας. Μέχρι την τελική συγκόλληση η οποία γίνεται συνήθως σε δέκα μόλις μέρες, τοποθετούνται προσωρινές ακρυλικές στεφάνες που θα καλύπτουν το αισθητικό μέρος αυτό το διάστημα. Αυτή τη στιγμή λαμβάνεται και το χρώμα των παρακείμενων δοντιών ώστε να υπάρχει αρμονία στο χαμόγελο του υποψηφίου.

Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται πρόβα της ημιτελούς εργασίας, ώστε αν τυχόν υπάρχουν αισθητά προβλήματα στην εφαρμογή, στην έδραση ή στη σύγκλειση να διορθωθούν.

Στο τρίτο ραντεβού προχωράμε στη συγκόλληση της στεφάνης με την κατάλληλη μόνιμη κόλλα και στην τελική εκτίμηση-διόρθωση της εργασίας.

porcelain-metal