Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στον τομές της οδοντιατρικής μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ότι η απώλεια των δοντιών δεν είναι ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης.

Με τακτική οδοντιατρική φροντίδα και σωστή υγιεινή μπορούμε να κρατήσουμε τα περισσότερα φυσικά μας δόντια για όλη μας τη ζωή.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές προσθετικές εργασίες που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των δοντιών που έχουν χαθεί στην άνω ή την κάτω γνάθο. Εγκαθίστανται στο στόμα αφού έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί όλα σας τα δόντια και τα ούλα έχουν επουλωθεί.

Ουσιαστικά είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο των φυσικών σας δοντιών και στη μορφή της αποτελείται από μία ακρυλική(πλαστική) βάση πάνω στην οποία είναι τοποθετημένα στην κατάλληλη θέση δόντια πορσελάνινα ή ακρυλικά.

Τρίζω τα δόντια μου..

Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο και η λείανση τους ονομάζεται βρουξισμός. Είναι μία ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου στον ύπνο προκαλώντας φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών. Όλοι συμφωνούν στην πολυπαραγοντική μορφή της νόσου και στο γεγονός ότι ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί κατά καιρούς πολλοί, όπως η σύγκλειση των δοντιών μας, γενετικοί και παθοφυσιολογικοί παράγοντες. Επιπλέον, κάποιοι έχουν ισχυριστεί τη συσχέτιση του βρυγμού με κάποιες νευρολογικές ή ψυχιατρικές ασθένειες. Πάντως σίγουρο είναι πως το άγχος, η ψυχολογική πίεση και η συναισθηματική φόρτιση για ορισμένο χρονικό διάστημα που πολλοί ασθενείς αναφέρουν αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στο μηχανισμό αιτιοπαθογένειας και εκδήλωσης του βρυγμού.
Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από βρουξισμό και συχνά οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 8 – 31% του πληθυσμού πάσχει από αυτή τη συνήθεια.
Βασικός τρόπος θεραπείας του βρουξισμού είναι η κατασκευή νάρθηκα βρυγμού τον οποίο φορά ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κατασκευή του γίνεται από ακρυλικό υλικό και εφαρμόζει στα δόντια της άνω γνάθου συνήθως.