Τρίζω τα δόντια μου..
Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο και η λείανση τους ονομάζεται βρουξισμός. Είναι μία ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου στον ύπνο προκαλώντας φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών. Όλοι συμφωνούν στην πολυπαραγοντική μορφή της νόσου και στο γεγονός ότι ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί κατά καιρούς πολλοί, όπως η σύγκλειση των δοντιών μας, γενετικοί και παθοφυσιολογικοί παράγοντες. Επιπλέον, κάποιοι έχουν ισχυριστεί τη συσχέτιση του βρυγμού με κάποιες νευρολογικές ή ψυχιατρικές ασθένειες. Πάντως σίγουρο είναι πως το άγχος, η ψυχολογική πίεση και η συναισθηματική φόρτιση για ορισμένο χρονικό διάστημα που πολλοί ασθενείς αναφέρουν αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στο μηχανισμό αιτιοπαθογένειας και εκδήλωσης του βρυγμού.
Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από βρουξισμό και συχνά οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 8 – 31% του πληθυσμού πάσχει από αυτή τη συνήθεια.
Βασικός τρόπος θεραπείας του βρουξισμού είναι η κατασκευή νάρθηκα βρυγμού τον οποίο φορά ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κατασκευή του γίνεται από ακρυλικό υλικό και εφαρμόζει στα δόντια της άνω γνάθου συνήθως.
Θεραπεία
Η θεραπεία του βρουξισμού είναι συμπτωματική. Η θεραπευτική παρέμβαση αποσκοπεί στον έλεγχο των υπέρμετρων δυνάμεων που ασκούνται στο στοματογναθικό σύστημα. Συνήθως, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
- Ενημέρωση του ασθενούς για την παραλειτουργική του δραστηριότητα και τις επιπτώσεις των υπέρμετρων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο στοματογναθικό του σύστημα (στους μασητήριους μύες, κροταφογναθικές διαρθρώσεις, στα δόντια).
- Σε εξαιρετικά επώδυνες, επείγουσες καταστάσεις όπου ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο σε συνδυασμό με δραματικά μειωμένη διάνοιξη στόματος είναι δυνατόν να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά, παυσίπονα, αντιφλεγμωνώδη φάρμακα.
- Χρήση νάρθηκα κατά την διάρκεια του ύπνου σε όλους ανεξαρτήτως τους ασθενείς με βρυγμό Αν η κροταφογναθική άρθρωση δεν είναι ευθυγραμμισμένη, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ένα μικρό μασελάκι (νάρθηκας), που φοριέται πάνω από τα δόντια, με σκοπό να βοηθήσει στην ευθυγράμμιση της πάνω και της κάτω γνάθου.
- Κινησιοθεραπεία.
Δίδονται προοδευτικά ασκήσεις χαλάρωσης και ενδυνάμωσης των μασητηρίων μυών. - Εφαρμογή Διαδερμικών Ηλεκτρικών Νευροδιεγέρσεων (TENS).
Σε λιγοστές περιπτώσεις, που δεν υποχωρούν τα επώδυνα συμπτώματα, στην περιοχή των μασητηρίων μυών πραγματοποιούνται συνεδρίες 20 λεπτών, κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόζονται επιδερμικά αυτοκόλλητα ηλεκτροδίων στις εν λόγω περιοχές, τα οποία στέλνουν μικρής εντάσεως ηλεκτρικές ώσεις στους μύες, ελέγχοντας τις πύλες εισόδου του πόνου προς το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας ανακούφιση από τον πόνο. - Διορθωτική οδοντική θεραπεία
Ο οδοντίατρος μπορεί να βελτιώσει την σύγκλειση, εξισορροπώντας τις επιφάνειες μάσησης των δοντιών ή αντικαθιστώντας χαμένα δόντια, σφραγίσματα ή στεφάνες.