Στη στοματική κοιλότητα εμφανίζεται πλήθος νοσολογικών καταστάσεων που απαιτούν χειρουργική θεραπεία και επηρεάζουν τους μαλακούς ή τους σκληρούς ιστούς. Παρακάτω αναλύονται τα πιο συχνά απαντώμενα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο μας.

Χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων – ημιεγκλείστων δοντιών

Οι σωφρονιστήρες (φρονιμίτες) είναι τα δόντια που συχνότερα παραμένουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα λόγω ανεπαρκούς χώρου στον οδοντικό φραγμό. Στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των δεκαέξι ετών και είναι το τελευταίο δόντι που συμπληρώνει τη φυσική οδοντοστοιχία. Συχνά το δόντι αναπτύσσεται σε ανώμαλη θέση χωρίς να αναδυθεί στη στοματική κοιλότητα βάζοντας σε κίνδυνο τα γειτονικά ανατομικά μόρια.

egklistoi

egklistoi

Πληροφορίες για τη διαδικασία εξαγωγής φρονιμίτη:
1. Πριν την επέμβαση χορηγείται τοπική αναισθησία. Είναι μία σχετικά επίπονη διαδικασία, καθώς ο ασθενής είναι αναγκασμένος να διατηρεί το στόμα όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό λόγω της θέσης του δοντιού στο βάθος του στόματος. Πριν την επέμβαση συνήθως απαιτείται η λήψη ακτινογραφίας.
2. Κάποια δυσφορία και πόνος για μερικές ώρες μετά την επέμβαση είναι φυσιολογικά. Άλλα συμπτώματα όπως οίδημα, δυσκαμψία της γνάθου διαρκούν λίγες μόνο μέρες. Δίνονται αναλυτικές οδηγίες μετά από κάθε χειρουργική πράξη.

egklistoi

Χειρουργική αφαίρεση υπεράριθμων δοντιών

Υπάρχουν περιστατικά με επιπλέον του φυσιολογικού αριθμού δόντια στην άνω ή στην κάτω γνάθο. Τα υπεράριθμα δόντια μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, μπορεί όμως να δημιουργούν προβλήματα όπως η παρεμπόδιση της ανατολής παρακείμενων δοντιών ή η πρόκληση επώδυνων συμπτωμάτων λόγω της πίεσης που ασκούν στα γειτονικά ανατομικά μόρια. Μετά από σωστή κλινική και απαραιτήτως ακτινογραφική μελέτη με τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT SCAN) προσδιορίζεται η θέση του υπεράριθμου δοντιού καθώς και ο ορθότερος τρόπος χειρουργικής προσπέλασης.

uperarithma

uperarithma

Χειρουργική αφαίρεση κύστεων των γνάθων

Στα οστά της άνω και κάτω γνάθου συχνά δημιουργούνται κοιλότητες που περιβάλλονται από μία μεμβράνη και περιέχουν υγρό, είναι απολύτως καλοήθεις και δημιουργούνται αυτόματα ή από νεκρά δόντια. Η χειρουργική αφαίρεση σε περιοχές με αυξημένο πάχος του εξωτερικού φλοιού του οστού μπορεί να απαιτήσει εκτεταμένη αφαίρεση αυτού και πιο σύνθετες μορφές αποκατάστασης.
Χάρη στις σύγχρονες αναπλαστικές τεχνικές μπορούμε παράλληλα με την αφαίρεση μίας κύστης να αναγεννήσουμε και τους κατεστραμμένους ιστούς της γνάθου. Με ένα τέτοιο τρόπο μπορούμε να διορθώσουμε τη βλάβη και να επαναφέρουμε τη γνάθο στο αρχικό, φυσιολογικό της σχήμα.

kustes

Ακροριζεκτομή

Είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική ενδοδοντολογία, κατά την οποία, εκτός από την αφαίρεση των παθολογικών περιακροριζικών ιστών, αποκόπτεται και αφαιρείται τμήμα του άκρου της ρίζας του δοντιού περίπου δύο με τρία χιλιοστά το οποίο στη συνέχεια εμφράσσεται με ειδικά βιοσυμβατά υλικά. Συνήθως εκτελείται μετά από μία αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία και εφόσον η φύση των προβλημάτων που προκάλεσαν τις επιπλοκές της αρχικής ενδοδοντικής θεραπείας δείχνουν ότι η επανάληψη της δε θα είναι επιτυχής.

akorizektomi

akorizektomi

Χειρουργική αφαίρεση υπολειμμάτων ριζών

Κατά τη διάρκεια μίας εξαγωγής υπάρχει περίπτωση να σπάσει ένα κομμάτι της ρίζας του δοντιού μέσα στο φατνίο. Προκειμένου να αφαιρεθεί αυτό το υπόλειμμα, άλλοτε αρκεί μία αντιμετώπιση με απλούς χειρισμούς και άλλοτε χρειάζεται η συνδρομή της χειρουργικής. Η χειρουργική επίσης συμβάλλει στην ταχεία απομάκρυνση υπολειμμάτων ριζών σε περίπτωση όπου ένα δόντι έχει τερηδονιστεί σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόνο οι κατεστραμμένες ρίζες.

ipolimata_rizwn

ipolimata_rizwn

ipolimata_rizwn